Dünya'nın karbonunu depoladığı yerler

İşte Dünya'nın Karbonu Depolama Yolları

İnsan kaynaklı karbon kirliliği dünyamızın olumsuz etkilemekte ve tropik mercanların ağartılmasından kutup buzullarının erimesine kadar küresel iklimde büyük hasara yol açıyor. Ancak, Dünya okyanuslarında ve atmosferindeki karbon miktarı gezegenin engin karbon rezervuarlarının yüzeyini tekrar oluşturmaya çalışıyor.

Dünyamızda son on yılda, uluslararası Deep Carbon Observatory'ye bağlı araştırmacılar, Dünya'nın karbonunu nerede tuttuğu ve gezegenin genelinde karbonun nasıl dönüştüğü konusunda envanterini çıkardılar. Her ne kadar Dünya'nın karbon döngüsü, yeraltındaki en ufak karbon parçasının dışında kalan her şeyi elinde tutsa da, asteroit etkileri ve büyük volkanik püskürmeler bazen atmosfere felaket miktarda karbon saldı.
dünyada nerelerde karbon üretilir


Bu seninin ekim ayında Elements’te yayınlanan bir dizi makalede belirtilen bu tarihi olumsuzlukları araştırmak, günümüzde yaygın karbon kirliliğinin sonuçlarına dair bir fikir verebileceği açıklandı. Yeryüzünün yukarısında yaklaşık 43.500 milyar mt karbon bulunur. Dünya'nın manto ve kabuğunda stoklanan 1.845 milyar milyar ton ile karşılaştırıldığında. Fayetteville'deki Arkansas Üniversitesi'nden Derin Karbon Gözlemevi jeolog Celina Suarez, “Dünya'nın çekirdeğinin karbon içeriği hakkındaki tahminler bulanık, ancak“ çekirdek karbon oldukça kilitlendi ”diyor. Öte yandan manto karbonu, yanardağlardan ve okyanusun ortasındaki sırtlardan sürekli olarak kaçar ve tektonik plakaların altından aşağıya doğru çöktüğünü keşfettik diyor.

Dünya tarihinin farklı zamanlarından kayanın içindeki karbon analizleri, Dünya'nın dengeli karbon bütçesini ciddi şekilde arttıran olayları ortaya koydu. Bu felaketler arasında, yaklaşık 66 milyon yıl önce dinozorları yok ettiği düşünülen Chicxulub asteroid grevi vardı. Bu etki karbon zengini kayayı buharlaştırarak yüzlerce milyar ton karbondioksiti atmosfere bıraktı sonuç olarak bu şekilde devam edersek çok kısa zamanda sonumuzun yakın olduğunu vurgulayabilirim.

0 yorum:

Yorum Gönder