Tarihi Miras Göbekli Tepe

göbekli tepe kazıları

Göbeklitepe, Şanlıurfa ilçesinin 15 kilometre kuzeydoğusunda, Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu bölgesinde bir dağ sırtı üzerine inşa edilmiş bir Neolitik tapınaktır. Göbeklitepe'nin bilinen en eski insan yapımı dini yapı olduğu söylenir.

Göbeklitepe, bir tepenin üstüne yerleştirilmiş, çoğunlukla dairesel ve oval şekilli yapılar dizisidir. Kazılar, Göbeklitepe'nin iki aşamada inşa edildiğini ortaya çıkarmıştır. İlk aşama, MÖ 9.000 kadar erken inşa edildi. İlk kazı, 1964 yılında İstanbul Üniversitesi ve Şikago Üniversitesi tarafından yapıldı ve tepenin tamamen doğal bir özellik olamayacağını kabul etti ve Bizans mezarlığının altında durduğunu iddia etti. 1994 yılında, Alman Alman Arkeoloji Enstitüsü'nde çalışan arkeolog Klaus Schmidt, siteyi ziyaret etti ve aslında çok daha eski bir Neolitik alan olduğunu kabul etti. 1995'ten beri, Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Şanlıurfa Müzesi tarafından Schmidt yönetiminde kazılar yapılmıştır.

Her yuvarlak yapının çapı 10 ila 30 metre arasındadır ve tümü 3 ila 6 metre arasında değişen ve güneydoğuya bakan, büyük, çoğunlukla T şeklinde, kireçtaşı sütunlarla süslenmiştir. Kireçtaşı döşemeleri, tepenin 100 metre yakınında bulunan ana kaya çukurlarından taşlanmış ve Neolitik işçiler ana kayayı oymak için çakmaktaşı kullanılmıştır. Her bir dairenin merkezinde iki sütun bulunur ve muhtemelen bir tavanı desteklemeye yardım eder ve sekize kadar sütunlar odaların duvarları çevresinde eşit olarak yerleştirilir. Sütunlar arasındaki boşluklar işlenmemiş taşla kaplıdır ve duvarın kenarlarındaki her bir sütun takımı arasında taş banklar vardır.

Sütunların çoğu oyulmuş hayvan kabartmaları ve aslanlar, boğalar, yaban domuzu, tilkiler, ceylanlar, eşekler, yılanlar ve diğer sürüngenler gibi soyut esrarengiz piktogramlarla, karıncalar ve akrepler, örümcekler ve vinçler ve kuşlar gibi böcekler ile dekore edilmiştir. akbabalar. En son kazı sezonunda, arkeologlar bir insan heykelini ve bir akbaba başı ve bir domuzun heykellerini ortaya çıkardılar. Arkeologlar, bu T-şekillerini stilize edilmiş insanlar olarak yorumluyorlar, çünkü esas olarak bazı sütunlarda görünen insan ekstremitelerinin tasviridir. Göbeklitepe'de az sayıda insansı figürü su yüzüne çıkmış, ancak Schmidt'in Neolitik Kuzey Afrika'da bulunan Venüs accueillante figürlerine benzeyen çömelmiş bir pozisyonda ve alçak kabartmada bulunan akbabalarla kaplanmış bir ceset figürüne benzeyen çömelmiş pozisyonda çıplak bir kadının oyulmasını içermektedir.

0 yorum:

Yorum Gönder