Vikinglerin Pusulalarının Sırrı


Tarih öncesinden eski kavimlerden olan viking pusulaları günümüzde dahi sırrını korumaktadır. Yüzyıllar önce derin okyanuslarda yol almak oldukça zorlu ve bir o kadarda tehlikeli bir işti ve o yıllarda en önemli ticaret yolu denizdi. Savaşları da bunun içerisine eklediğimizde okyanusta yolculuk yapmak çok önemliydi.

Unutmayın; GPS gibi bir teknoloji yoktu. Mesela Avrupa'dan yola çıkıp Amerika'ya gitmek istediğinizde, yol üzerinde Madagaskar'a çarpmanız oldukça mümkündü. Bilirsiniz, okyanusta her yer aynıymış gibi görünür insana. Günümüz bilim insanları, Vikingler'in hiçbir sorun yaşamadan Norveç'ten Grönland'e rahatça gidip gelmesinin arkasındaki sırrı aramaya koyuldu. 1948 yılında, 11. yüzyıldan kalma bir manastırda, Vikingler'e ait ve oldukça gelişmiş bir pusula bulundu ve pusula uzun zamandır incelenmesine rağmen sırrı çözülemedi.

Vikingler Yön Bulmak İçin Taşları da Kullanıyor muydu?


Vikinglerin diğer bir yön bulma aracı olarak kullandığı güneş taşı olarak bilinen ama daha keşfi gerçekleşmemiş bir kristal olduğununa inanılıyor. Genellikle fırtınalı ve bulutlu havalarda denize açıldıklarında bu taşı kullanarak yönlerini matematiksel olarak hesapladıkları düşünülmekte aksi taktirde vikinglerin bu kadar uzun yollar alması imkansız olabileceği aşikar olduğu bilinmektedir. Taşı güneşe doğru tutulduğunda yansıyan ışıklar yön bulmak için hesaplanıyordu. Buna benzer kristaller ile denemeler gerçekleştirilse bile başarılı olunamadı. 

Eğer o dönemlerde manyetik pusula icat edilmiş olsaydı havanın bulutlu olması da vikingler için havanın bulutlu olmasının hiç bir önemi olmayacaktı. Ancak o koşullarda ki pusula bulutlu havada yön bulamıyor ve bu durumda güneş taşı devreye giriyordu. 

0 yorum:

Yorum Gönder