Eski Mısır'da Ahirete Açıldığına İnanılan Kapısı



Son zamanlarda yapılan araştırmalar sonucunda Eski Mısır'da krallara öte dünyaya ysni bizim tabirimizce ahirete yapacakları yolculukta eşlik etmeleri amacıyla insan kurban edildiğini kanıtlıyor.


Kral Aha (“savaşçı”, Nil'in savaş halindeki iki krallığını birleştirmeye ya da başkent Memphis'i inşa etmeye çalışırken ölmediği düşünülüyor. Bir söylentiye göre ise birleşik Mısır'ın ilk hükümdarı 62 yıl süren saltanatının ardından bir av kazasında yaşamını yitirmiş ve olay yerinde hayatını kaybetti. Kızgın bir suaygırının ayakları altında ezilerek hiç de efsanevi olmayan bir şekilde ölüme gitmişti ve ölüm haberi çalışanlarına farklı, özel bir korku salmıştı. 

Birçoğu için, krala yaşamında hizmet etme onuru, sonunun ne olacağı daha da belirsiz bir ayrıcalık olan, ölümünde hizmet etme yolunu da açacagı, halk arasında kulaktan kulağa yayıldı.

Aha' kralı' nın gömüleceği gün, görkemli bir cenaze alayı, Mısır'ın ilk krallarının hânedân mezarlığı olan Abydos'un kutsal alanları arasından ilerledi. Rahiplerin öncülük ettiği cenaze alayında; kraliyet ailesi, vezir, haznedar, yöneticiler, ticaret ve vergi memurları ve Aha'nın ardılı Djer de yer alıyordu. Alay, kent kapılarının hemen ardında, açık bir meydanı çevreleyen heybetli kerpiç duvarlara sahip anıtsal bir alanın önünde durdu. Duvarların çevrelediği bu alanda rahipler, tütsünün oluşturduğu bir bulut denizi arasından Aha'nın ölümsüzlüğünü sağlamak için gizli ritüeller yapacakları küçük bir tapınağa doğru ağır ağır ilerlediler.

0 yorum:

Yorum Gönder