Abbasiler

Irak'ta 750'den 1258 kadar, Mısır'da 1261 den 1517 tarihine kadar hüküm süren ve Arap medeniyetinin en parlak dönemi olan halifeler dönemi Abbasiler


Abbasiler, emevilerden sonra Irak ve Mısır'da halifelik eden hanedanın adıdır. Hazreti Muhammed'in amcası Hz. Abbas bin Abdülmuttalip soyundan gelen Abbasiler uzun dönem halifelik ettiler. 

Hz. Muhammed'in ölümünden sonra Ebubekir, Ömer, Osman ve Ali Halifelik etti. Ali'nin halifelik ettiği zaman Muaviye durumuna hakim olarak halifeliği aldı. Bu durumda Peygamber efendimizin halifeliği emevilere geçmiş oldu. 

Müslüman halka yaptıkları zulümler den dolayı halifelik sıkıntılı bir döneme girdi. Peygamber efendimiz, emevilerin namaz kılan, ibadet eden tüm müslümanları beraber kılmayı küçüklük saydığı kulağına gitmişti. Diğer yandan büyük bir çalışma sürüyor ve Hz.Muhammed ve ailesi Abbasiler sağladığı itibar ve güç günden güne artıyordu. Bu güç ile başa İbrâhim'in başa geçmesi ile isyan sinyalleri verilmeye başlandı. 

Yıllarca hazırlanan isyan 747 haziran ayında başladı. İsyanı Horosanlı Ebu Müslim idare ediyordu. 3 yıl süren isyan sürecinde Emevi Halifesi İbrâhim'i hapsetti ve öldürülme emrini verdi. 2 yıl sonra da kardeşler halifeliği ele aldılar ve Ebu-l Abbas halifeliği ni ilan etti. Ancak her şeye rağmen Emeviler tamamen bitirilemedi. 

0 yorum:

Yorum Gönder