Işığın Altın Çağı Ampul İcadı


Ampul, insanlığa çok önemli yenilikler hediye eden Edison'un icatlarından biridir. 21 Ekim 1879 bu ışık devrinin başlama tarihidir. O gün Edison, havası alınmış cam bir yuvarlak içine koyduğu kömürleşmiş ipeği elektrik akımı ile yakmayı uzun uğraşlar sonunda başarmıştır. O zaman süresince Edison, ampul yapabilmek için 40.000 bin dolar harcamıştır. 

Ama Edison için bu sadece bir başlangıçtır. İlk ürettiği ampul sadece 40 saat yanmayı başardı. Sıra daha çok süre dayanan bir ampul yapmaya geldi. Bu süreçten tam 50 yıl sonra 1929 Ekim ayında en uzun yanan ampul icadı gerçekleşti. Artık o günden buyana şehirler Işıl Işıl aydınlanmaya başladı. 

İlk üretilen ampul 10.000 watt gücündeydi. Elektrik ampullerinin, uçak alanlarında ve film stüdyolarında kullanılmak üzere yapılanları kuvvetli bir ışık kaynağıdır. Bunların bazıları daha yüksek watt ile aydınlatma sağlıyordu. Tabi ki bunun yanında şehir ve evler için çok daha düşük ışık yayan az watt olan ampullerde mevcuttur. 

İlk ampul üretimi ABD yani Amerika birleşik devletleri tarafından gerçekleştirildi. En önemlisi dünyada günde 6.000.000 ampul üretiliyordu. Demek istemiyorum ama adamlar ürettikleri ampullerin çoğunu Noel ağaçları için yapıyorlardı. Bu nasıl bir keyif, saten ilk icadın kullandığın alana bak. :) Neyse devam edelim. O dönemlerde en çok üretime sahip olmasına rağmen sadece %4 kısmını başka ülkelere ihraç ederdi. 

0 yorum:

Yorum Gönder