Altın Ordu

Altın Ordu, tarihte 250 yıldan fazla hüküm süren büyük Türk devletidir


Doğu Avrupa ile Volga boyunda Xlll. Yüzyıl ortalarından XVl. Yüzyıl başına kadar devam etmiş bir Türk Moğol devletidir. Cengiz Han, lrtis ırmağı ve Balkan gölünün batısındaki yerleri büyük oğlu Cuci Han'a devretmiştir. 1236 bati seferinde alınan ülkeler de buraya eklenerek Cuci ulusu adını aldı. 



Bu Ulus bir zaman sonra ikiye bölündü. Balkaş ve Aral golleri arasında ki akan ile irtis ırmağının güneyindeki bölgeler Batı'nın abisi Ordu ya geri kalan bölgede Batu Han aldı. Ordu'ya verilen bölgeye ak ordu, Batu'ya verilen yerlerde gök ordu ismi verildi. 

Batu Han'ın iyi yönetimi ve akıllı oluşu zamanla ordunun isminin değişmesine neden oldu. Gök ordu yerine Altın ordu denmeye başlanıldı. Batu, kendisine ait olan toprakları yönetmek için 1241 yılında aşağı İdil boyunu merkez olarak seçti. Hemen ardından kurulan saray şehrini de başkent ilan etti. Altın Ordu devleti, hukuki bakımdan tüm devletlerden bağımsızdır. 

Altın Ordunun Yıkılışı

Berdibek Han'ın ölümünden sonra karışıklıklar baş göstermeye başladı. Hanlar ve prensler arasında büyük savaşlar başladı. Toktamış Han, Aksak Timur'un yardımı ile Altın ordunun başına geçerek devletin birliğini ve bütünlüğünü yeniden kurdu. Ancak Timur Han'ın 1391 ve 1395 yılları arasında Toktamış'aksrsi yaptigi seferler ile altın Ordu büyük darbeler aldı. 1502 yıllarında altın Ordu devlet olmaktan çıktı ve hanedanlık olarak süreç devam etti. 

0 yorum:

Yorum Gönder