Son Osmanlı Yandım Ali, Tarih 13 Kasım 1918… Düşman donanması Boğaziçi’ne demirlemiş… Manzara Vahim… İstanbul İşgal Altında! Aynı gün Haydarpaşa Garı’ nda, trenden genç bir Paşa iner. Suriye cephesinden dönüyordur… Boğazı geçerken vahim manzarayı yani düşman gemilerini görür. Herkes çaresizlik içindedir. İstanbul’ un üzerinde kara bulutlar geziyordur ama o, “Geldikleri gibi giderler” der! Çünkü O, Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Paşa’dan başkası değildir. Aynı tarihlerde, İstanbul sokaklarında, donanmadan terhis edilen bir bahriye çavuşu vardır. O’da Tahtacızade’lerin Yandım Ali’sidir. Yandım Ali, Bahriye Mektebinden kaçak, donanmadan terhis, yıllarca cephelerde savaşmış ve memleketin kurtuluşundan ümidi kesmiş bir külhan beyidir.. Evli bir sevgilisi vardır. Tek hayali biraz para kazanıp sevgilisini kaçırmak ve Viyana’ya gitmektir. Ancak... Yandım Ali’ nin yolu bir gün Mustafa Kemal’le kesişir. Ve o anda fikri değişir. Sokaklarında düşman zulmünün kol gezdiği öyle bir ihanet içindedir ki memleket, kimin kimi sırtından vurduğu belli değildir. İhanet doğan güneş gibi sessiz ve batan gün gibi çabuktur artık. İşte bu ihanetler içinde Yandım Ali, vatanın kurtuluşunun elzem olduğunun farkına varır…
Özen Film, 1941 yılında, Mehmet Soyarslan’ın dedesi Osman Sirman, onun babası Mehmet Rauf Bey ve ortakları tarafından anonim şirket olarak, film ithal etmek, yerli film üretmek, film dağıtımcılığı yapmak ve sinema salonu işletmek üzere kurulmuştur. Özen Film, 50’li ve 60’lı yıllarda aralarında Babaların Günahı, Mavi Boncuk, Çakırcalı’nın Hazinesi ve Şanlı Maraş gibi birçok yerli filmin yapımcılığını veya yapım ortaklığını yapmış, 80’li yıllarda büyük yankı uyandıran ve İngilizce versiyonu birçok yabancı ülkeye satılan, Natuk Baytan’ın yönettiği, senaryosu ve müzikleri Mehmet Soyarslan tarafından yapılan Toprağın Teri, 1990’lı yıllarda Mustafa Altıoklar’ın yönettiği Ağır Roman; (bu filmde Mehmet Soyarslan’ın ‘Resimdeki Gözyaşları’ adlı bestesi Atilla Özdemiroğlu düzenlenmesi ve Cem Karaca tarafından yeniden seslendirilmesi ile film müzik klibini oluşturmuş, ve çok büyük ilgi uyandırmıştı.), 2000 yılında Gani Müjde’nin yönettiği Kahpe Bizans 2.5 milyon seyirci ile o dönemin gişe rekorunu kırarken, aynı yıl yapımcılığını üstlendiği Mustafa Altıoklar’ın ‘Asansör’ü onu takip etmiştir.
Kahpe Bizans’ın müziklerine de 8 bestesi ile Mehmet Soyarslan katkıda bulunmuştur. Daha sonra Büyü, Eve Giden Yol, Son Osmanlı Yandım Ali, Umut, 2008’de Recep İvedik ve 2009’da 4.333.000 seyirci ile tüm zamanların en çok seyredilen ve hasılat yapan filmi Recep İvedik 2, bir sonraki yıl da Recep İvedik 3 gibi sinema eserlerini ya kendi üretmiş ya da ortak yapımcı olarak çekimine iştirak etmiştir.
0 yorum:
Yorum Gönder