Kavuşma Duası

 
 İlk olarak bu gün kavuşma duasının sözleri ve nasıl okunacağı hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Aktaracağımız bilgilerin hayırlara vesile olmasını temenni ederek maddelerimize geçiyoruz. Kavuşma duası hangi amaçlarla okunur? Kavuşma duası kişinin sevdiklerine tekrar kavuşmasını temin etmek üzere okunan etkili bir niyazdır. Büyük alimler bu duanın şu hususlara binaen okunabileceğini ifade etmişlerdir:
  Birbirinden kopan aile bireylerinin tekrar bir araya gelmesini sağlamak için okunur. Memleketinden uzak olan kişilerin dönmelerine inşallah vesile olur. Arasındaki muhabbetin artmasını sağlar. Boşanma ihtimali olan ya da boşanmış çiftlerde kişilerin tekrar birbirine muhabbetle yaklaşmasına imkan tanır. Kişinin kavuşmak istediği insana bir an önce kavuşmasına vesile olur. Her türlü arzu ve emele ulaşmayı niyet eden kişiler için dilek duası hükmündedir. Yani kavuşma duası bir şahsa, bir yere veya bir amaca yönelik yapılabilir. Zira bu dua her türlü kavuşmanın nasip edilmesini dilemek için okunabilir. Kavuşma duası öncesinde abdest alıp namaz kılmak zorunlu mudur? Kavuşma duası Kuran ayetlerine yer veren bir niyaz olduğu için mutlak surette abdest alınarak okunmalıdır. Bu tarzda ilahi kaynaklara dayanan duaların abdest alınmadan okunması hoş karşılamamaktadır. Eğer dua eden kişi dört rekatlık nafile namazı kılıp ardından dua ederse çok daha isabetli olur. Ancak ifade etmek gerekir ki kavuşma duası öncesinde abdest almak zorunlu iken nafile namazı kılmak kişinin inisiyatifine bırakılmıştır. Kavuşma duasının en makbul kabul edildiği zamanlar hangileridir? Kavuşma duasının en makbul kabul edildiği zamanlar yatsı namazı sonralarıdır. Bu vakitte kişinin yalnız bir yere çekilmesi ve içtenlikle dua etmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca cuma günleri, kandil geceleri ve bayram sabahları da kavuşma duası için en makbul kabul edilen zamanlar arasındadır. Kavuşma duasını günde kaç defa ve kaç gün süreyle okumalıyım?
  Kavuşma duasını her gece bir defa okumak yeterli olacaktır. Duanın kaç gece okunacağı hususunda dua kitaplarında net bir sayı verilmemiştir. Ancak bu eserlerde duayı "istek hasıl oluncaya kadar sabırla okunmak gerektiği" ifade edilmiştir. Kavuşma duası okuyan kişi duasının kabulü konusunda aceleci davranmamalı ve eğer söz konusu kişi ya da durum kendisine nasip edilmişse er ya da geç kavuşacağını bilmelidir. Kavuşma duasının tesiri hangi özelliğinden ileri gelmektedir? Kavuşma duası kendi içinde iki bölümdür. Birinci bölümde 12 esma bulunmaktadır. Esmaların her biri mana olarak Allah'ın yüceliği ve kavuşma mevzusuyla ilişkilidir. Duanın ikinci bölümü ise Haşr suresinin son 3 ayetine dayanmaktadır. Bu ayetlerde İsmi Azam geçmektedir ve bu durum duanın tesirini katbekat artırmaktadır. Tirmizi'nin naklettiğine göre Haşr suresinin son ayetlerinin dua hükmünde okunmasını Hazreti Muhammed de çeşitli vesilelerle sahabelere tavsiye etmiştir.
  Kavuşma duasının sözleri "Bismillahirrahmanirrahim" Ya Vehhâb Ya Kâdir Ya Selâm Ya Semî Ya Basîr Ya Lâtîf Ya Nûr Ya Vâcid Ya Vekîl Ya Vedûd Ya Câmî Ya Mücîb “Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, âlimül ğaybi veş şehâdeh, hüver rahmânür rahıym. Hüvallâhüllezî lâ ilahe illâ hû, el melikül kuddûsüs selâmül mü"minül müheyminül aziyzül cebbârul mütekebbir, sübhânellâhi amma yüşrikûn. Hüvallâhül hâlikul bâriül musavviru lehül esmâül hüsnâ, yüsebbihu lehû mâ fıs semâvâti vel ard, ve hüvel aziyzül hakiym.” (amin) Kavuşma duası niyaz edilirken sadece yukarıdaki Arapça kısımlar okunmalıdır. Ancak bilgilendirme amacıyla duanın Türkçe mealini vermek de faydalı olacaktır. Kavuşma duasının Türkçe karşılığı Kavuşma duasında geçen esmaların anlamı şöyledir: El-Vehhâb: Sonsuz bağışların sahibi demektir. El-Kâdir: Gücü her şeye yeten anlamındadır. El-Selâm: Kullarını emin kılan ve onlara rahmette bulunan demektir. Es-Semî: Her şeyi layıkıyla duyan anlamındadır. El-Basîr: Her şeyi gören demektir. El-Lâtîf: Kullarına karşı sonsuz lütuf ve kerem sahibi anlamındadır. En-Nûr: Alemleri nurlandıran manasındadır. El-Vâcid: İstediği an istediği her şeyi bulan demektir. El-Vekîl: Her şeye vekil anlamındadır. El-Vedûd: Seven, sevilmeye layık manasındadır. El-Câmî: İstediğini, istediği zaman, istediği yerde toplayan ve bir araya getiren demektir. El-Mücîb: Duaları kabul eden tek varlığın yüce Allah olduğunu ifade etmektedir. Kavuşma duasına kaynaklık eden Haşr suresinin son 3 ayetinin Türkçe meali “O, kendisinden başka hiçbir ilah olmayan Allah'tır. Gaybı da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân'dır, Rahîm'dir. O, kendisinden başka hiçbir ilah bulunmayan Allah'tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah'tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır.
  O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah'tır. Güzel isimler O'nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O'nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.” Önemli bir tavsiye

0 yorum:

Yorum Gönder