Anadolu Selçuklu Devleti


Anadolu Selçuklu Devleti, Oğuz Türklerinin Anadolu'yu aldıktan sonra kurdukları büyük bir Türk devletidir. Anadolu Selçuklu Devleti 1077 yanında 1308 yılına kadar sürmüştür. Anadolu Selçukluları tarih üç devreye ayrılır.
1. Kuruluş devri 1077-1204
2. Genişleme Devri 1204-1243
3. Zayıflama Devri 1243 -1300

Anadolu Selçuklu Devleti kuruluş devri

Büyük Selçuklu hükümdarı Alp Arslan'ın oğlum Melikşah kutulmuşoğlu Süleyman Bey'i, Kızılırmak ın batısında kalan toprakları zaptetmek ile görevlendirilmiştir tarih 1074 Süleyman Bey ordusunu toplayarak Kızılırmak'ın batısına geçti. İlk olarak Kayseri yakınında karşılaştığı bir Bizans ordusunu yendi. Kazanılan Bu başarı Süleyman beyin daha batıya ilerlemesine yol açtı. Süleyman Bey Marmara Bölgesi'nde kadar uzandı ve İznik şehrini zapt edip kendisine Başkent yaptı. Sonra da bir İzmit üzerinde Üsküdar'a Boğaziçi kıyıları ne kadar tüm toprakları fethetti.

Süleyman beyin elde etti bu başarılar kardeşim Mansur Paşa'yı çok kıskandırdı. Süleyman Bey kardeşinin Bir İsyan hazırlandığını haberini aldı durumu hemen Melikşah bildirerek Ondan yardım istedi. Çok geçmeden gelen ordunu yardımı ile yapılan isyanı bastırdı. Bütün bu olaylar olurken Selçuklu Devleti Bir Hayli yıpranmış durumdaydı. Orduları düzensiz bir hal almış Birlik düzenini dağılmıştı. Bu sıkıntılı dönemden dolayı Melikşah aldı toprakları kendisine ait olmak üzere Anadolu sultanlığının Süleyman Bey'e teslim etti. İşte böylece Anadolu sultanlığı devreye girmiş Anadolu Selçuklu Devleti kurulmuştur.

Kutulmuşoğlu Süleyman 1077 ve 1086 yıllar arasında bu devlette hüküm sürdü. Ölümü ise Halep önlerine yaptığı bir seferde savaşırken öldü. Hemen ardından ölüm sebebiyle Anadolu'da bir çok karışıklıklar meydana geldi. Birinci Kılıçarslan Anadolu'ya gelerek babasının ülkesine sahip çıktı. Ülke kısa sürede normale döndü.

Birinci Kılıçarslan 1092 ve 1106 yılları arasında Anadolu Selçuklu Devleti'ne hüküm sürdü kurdu yeni düzenli ordu ile bizanslıların üzerine yürüdü. Ordunun kuvvetlenmesini göre Bizanslılar papaya başvurarak yardım istedi. Tam da bu tarihlerde bizlere karşı Haçlı Seferleri hazırlığı yapılıyordu. Birinci Kılıçarslan Yalova civarında ilk Haçlı seferine hazırlığını yapmış ve bekliyordu. bu savaş esnasında ne kadar başarılı olursa da izni ki haçlılara bırakmak zorunda kaldık.

Tabii bizim deli oğlan yerinde durmayarak ben doğrularımda atarak Haçlı Seferi'nin Kuran orduların Peşine Düştü birçok zorluğa rağmen Kudüs'e girmeyi başardık. Unutmadan ilk Kudüs Haçlı ordusunda bulunuyordu. En parlak dönemi Melikşah önemi olmuştur Bir yandan da mengüçler ve saltuklular beyliklerine son verirken, bir yandan da Ermenilerin elinde bulunan kandelor Kalesine aldılar.

0 yorum:

Yorum Gönder