Astronomi Tarihi

astronomi

Milattan önce 3000-2000 tarihi yıllar arasında Çin'de astronomi ile ilgili çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. O yıllarda Çin'de dini törenleri vakitlerini bulmak amacıyla ay ve güneşin döngülerine saplayan bilim adamları vardır. Ve bu dönemde güllerin uzunluğu kısalığı ve mevsimlerin süresini ölçmeye başarmışlardır.
Milattan önce büyü matematikçi Çu-Kung Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi ölçmek için yaptığı çalışmalar, nasıl ki günümüzde bazı cahillerin dünyanın düz olduğunu iddia etmesi gibi bu bilim adamınında dünyayı düz olarak hesaplaması yüzünden yanlış sonuca varılmıştır. Bunun ardından Kubilay Han içinde çok farklı aletler icat edilmesine sebep olmuştur. Bilim bu çağda en yüksek gelişme tanıklık etmiştir. Bununla beraber astronomi hızla doğru sonuçlar vermeye başlamıştır.

Eski Mısır'ın Astronomiye Etkileri 

Eski Mısır, yılın uzunluğunu Nil Nehri'nin yıllık taşımasına göre ölçüm işler ve bu arada birçok Yıldızları da incelemişlerdir. Bu inceleme sonuçlarında günümüze kadar gelen birçok doğru bilgiyi onlardan biliyoruz.  
Eski Mısır medeniyeti gökyüzünü araştırmaları ve bu çalışmalarda gösterdiği titizliği Geleceğe ışık tutmuştur. Babil de milattan önce 3800 yıllarında Bugün değişik şekillerini incelendiği yönünde bulgular bulmuştur. O dönemlerde Babil medeniyetinin bile astronomi dalında ne kadar ileriye gittiğini bizlere göstermektedir. Hatta bugünkü bildiğimiz takımyıldızlarının bile babilliler tarafından bulunduğu iddia edilmektedir. Tuttukları yıllıklar ile Ay ve güneş tutulmalarını önceden bile biliyorlardı. Babillerin Mısırlıların bu tutumları daha sonra ülkeye gelen Yunanlıların da bu bilgilere ulaşmasına astronomide çağ Atlamasına sebep olacaktır.

Astronomi Nedir ?

Astronomi, Gök cisimlerini hareketlerini, bulundukları yerleri ve döngülerini fizik ve bilim olarak anlatan bilim dalıdır. Daha ilk başlangıçtan beri gökyüzündeki cisimler insanları yakından ilgilendiren konular olmuştur. Denizlerdeki gelgitlerin, havadaki değişimleri gökyüzündeki cisimlerle alakalı olduğu ilk tarihlerden beri bilinmektedir. Astronomi günümüze gelene kadar birçok devirlerden geçmiştir.

1 yorum:

  1. Halikarnas Mozolesi muhtemelen tarihin en ünlü yapılarından biridir. Henüz duymadıysanız Halikarnas Mozolesi antik dünyanın yedi harikasından biridir ve Bodrum’da inşa edilmiştir.

    YanıtlaSil