Atatürk Kuzey Irak'a Düzenlediği Gizli Operasyon

Atatürk Kuzey Irak'a düzenlenen operasyon

Mustafa Kemal 1922 tarihinde İngilizlerin o bölgede faaliyetlerinden dolayı ciddi rahatsızlık duyuyordu. Lozan Antlaşması'ndan önce Çok gizli bir şekilde Harekat emri verdi. Operasyonun başında Yarbay Şefik Özdemir Bey varmış gibi gösterilmiş ve gerilla taktiği uygulanmıştır. Kuzey Irak operasyonu neredeyse bir yıldan fazla sürmüştür. Operasyona şeyh Mahmut destek vermiştir ve bu sırada Talabani aşireti ise İngilizlerin yanında yer almayı tercih etmiştir. Kuzey Irak operasyonu ilk etapta başarıya ulaştı ama istenileni vermedi, bu bile tarihin akışını değiştirmeye yeterli oldu.

Atatürk, operasyonla Musul sorunu çözmeye çalışıyordu Ve resmi olarak silahla çözüme gitmemiş gibi gözüktü gayrı resmi olarak operasyonu yürütüyordu. Kanıtlar Genelkurmay, Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivlerinde detaylı bilgi verilmektedir. 10 Kasım 1918'de itibaren İngilizlerin işgal altında kalsa da İngilizler bu süreç boyunca bu bölgeye hakim olamadılar. Atatürk bu açığı çok iyi bildiği için bu bölgede Hakimiyet kurabilmek için aşiretleri ve gelenekleri iyi bilen Kuvayi Milliye Komutanlığı yapmış olan Özdemir beyi görevlendirdi. Ne kadar resmi gözükmese de tamamen şahsi algılama olacaktı.
Özellikle birlik aşırı etlerdeki sabahçılar Fransız ordusunda Kaçak Tunuslu ve Cezayirli askerlerden oluşuyordu. Atatürk Özdemir be ya Bu bölgedeki vatandaşların dinlerine ve görüşleri de saygılı olmasını özellikle vurguladı. Çok geçmeden özdemirbey bölgede faaliyetlere başladı ve Diyarbakır'a geldiğinde bir rapor oluşturdu.

Kuzey Irak harita

Bölgede onbinlerce aşiretler bugün isterlerse ellerinde tüm silahlar mevcut olsun ama düşmana Bir Kurşun bile atmaları imkansızdır. 
Tespitinde bulundu. Çok geçmeden Yarbay Özdemir Bey Sürücü, balıklı, Barzani aşiretlerin yanına çekmeyi başardı. Operasyon sonucunda İngiltere Türklere gözükmeden farkettirmeden geri çekilme kararı aldı. Bölgeden asker çekilirken sadece Hava bombardımanı devam etti.

0 yorum:

Yorum Gönder