Acı Pelin Otu

 
  Zambakgillerden olan, boyu 15 ile 35 santime ulaşan otsu be yumrulu bir bitki türüdür. Sonbaharda açan bu bitki pembe renkte olup 6 yapraktan oluşmaktadır. Yaprakları ve meyveleri ise ilk baharda çıkmaya başlar. Acı pelin otu Türkiye'ye nazaran Avrupa ülkelerinde daha fazla yetişmektedir. Bitkinin kullanılan kısmı ise yumru ve tohumlarıdır. 
  Romatizma hastalıkların da kullanılır ve idrar sökücü olduğu da bilinmektedir. İştahsızlık, sindirim bozuklukları ve safra kesesi rahatsızlıklarına karşı iyi bir şifalı bitkidir. Mide yanması ve mide kaynamasına da iyi gelir. Diğer büyük özelliği ise kan dolaşımını hızlandırarak daha zinde bir vücut ve kalp krizi riskini de azaltmaktadır. Genelde kansızlık çekenler için ideal bitki türüdür. Bayanlar da ise adet düzensizliği var ise düzenlenmesine yardımcı olur. Yüksek ateş ve enfeksiyonlar da çok etkili bir bitkidir. 

Acı pelin otunun kullanımı

Bir litre kaynatılmış suya 10 gram kadar acı pelin otu koyunuz. 20 dakika kadar kaynatıldıktan sonra süzün ve günde 2 veya 3 çay bardağı olarak tüketin. İştah açmasını istediğinizde yemeklerden yarım saat önce tüketebilirsiniz. İçerisine nane konulduğu taktirde etkisi daha da artacaktır. Sara hastaları içinde 5 gram acı pelin otu konularak günde 2 defa tüketilirse faydası görülecektir. Bu bitki çok sık ve fazla kullanıldığında bağımlılık etkisi vardır. Not:Kesinlikle hamile bayanlar, süt emziren anneler, mide rahatsızlığı ve bağırsağı hasta olanlar en önemlisi böbrek rahatsızlığı olanlar kullanmamalıdır. 

Hamilelikte tüketilmemesi gereken bitkiler yazımı da okuyabilirsiniz.


 

0 yorum:

Yorum Gönder