Cinler Alemi

 Cinler alemi, insanlar alemi gibi çok geniş bir konudur. Cin'in lügatteki manası gizliliktir, görünmeyen gizli saklı varlıklar demektir. Hz. Süleyman harici Cinlerin asıl suretini gören olmamıştır. Cinlerin hakikatini göremeyiz. Çünkü cinler metafiziktir manadır görülmeyecek kadar latif varlıklardır.

  Kuran'da  bir çok ayette iki yüzden fazla ayetler cinlerin yaratılışından varlığından insanlardan önce yaratıldığından bahseder ayrıca özellikle Kuran'ın 72. Suresi olan 28 ayetten müteşekkil cin suresi hep cinlerden bahseder. Bu bakımdan mutlak bir varlık olarak cinlerin inkarı İslam inancına nazaran mümkün değildir. Olumlu ilim de cinlerin varlığını ve görünmez olduklarını kabul etmektedir. Cinler dünyadaki insan sayısından beş kat daha fazladır. Ömürleri 800 ile 1000 yıldır ve bazi alimlere göre daha fazla yaşadıkları söylenmektedir. Insanoğlu şeklinde hayat şartları var. Birbirleriyle evlenebilir, hatta çoluk çocuk sahibi olabilirler.

  İnsanları, dağları, taşları, ağaçları, bölgeleri, gökleri, denizleri ve nehirleri yaratan Allah tıpkı onlar şeklinde birer varlık olan cinleri de yaratmıştır. Cinler de Allah tarafından yaratılmış olan tüm varlıkların gözle görülmeyen birer fertlerdir. Kuran'ın ifadesine göre asıl maddeleri ateştir. Son aşama latif ve ince cisimli oldukları için, gözle görülmezler. Tıpkı nurani olan melekler şeklinde. Onların gözle görünmemesi yokluklarını gerektirmez. Vardırlar ama görünmezler. Varlıkları Kuran ve hadislerle sabittir. İnkarı mümkün değildir.BÜYÜK ALİM ŞEYH ŞA'RAVİ buyururlar ki; "Gaybi işlerde dini meselelere erişince, bunlara inanç etmek vaciptir. Mahiyetini ve keyfiyetini bilmesek bile. Çünkü imanın bir zirvesi vardır ki, o da Allah'a iman etmektir. Bir kere kendi isteğinle allah'a iman ettin mi? Aklınla zirvenin altına girdin mi? Aklın alsın, almasın Allah'ın her dediğini kabul etmek zorundasın. Çünkü bilmemek ve görmemek de hiçbir zaman kanıt sayılmaz. Çünkü maddeyi gören gözler, manaya da inanmak mükellefiyetindedir. Doğrusu bir şeyin var bulunduğunu bilmemek, o şeyin yok olduğunu göstermez." Saten görmesek bile hissetiğimizi net olarak bilmekteyiz.

0 yorum:

Yorum Gönder