Öldükten sonra vücudumuza ne olur ? Nasıl bir süreç içerisinden geçer ? Gönül isterdi ki ruh ne alemde olur onu da yazalım ama geri dönen olmadığı için ruhun ne gibi olaylar yaşadığını bilmiyoruz.
kefende ölü |
Mesarlık |
Ölümden hemen sonra vücutta yaşanan ısı kayıp oranları cesedin kilosuna göre farklılık gösterse de ortalama kiloda bir bireyin vücudunun ölümden sonra her saat 1 derece ısı kaybettiğini, 1 günde vücuttaki toplam ısı kaybının 24 derece olduğunu söyleyebiliriz. Kilolu olanların iç organlarının soğuması zayıf olanlara oranla daha geç gerçekleşmektedir. Kilosu olanlarda yağ fazlalığının olması da buna etkendir.Vücut ısısını büyük anlamda kaybettikten yani ölümün üzerinden 24 saat geçmesinden sonra çürümeye başlayacaktır. Vücutta çürüme bakterilerin harekete geçmeye başlamasıyla gerçekleşmektedir. Bakteriler ise vücuttaki solunumun durmasıyla birlikte çalışmaya vakit kaybeden başlamaktadırlar.
Morg |
Vücutta ilk olarak göz çürümeye başlayacaktır. Gözün arkasından ise çürümeye başlayacak ilk organlar arasında beyini, bağırsakları ve mideyi sayabiliriz. Vücutta en geç çürüyen organlar ise böbrek, rahim, kalp ve mesanedir. Zayıf olan cesetler şişman olan cesetlere oranla daha geç çürümektedir. Tuzlu suda boğularak yaşamını yitirmiş kişilerin cesetleri ve bebek cesetleri de diğer cesetlere göre daha geç çürümektedir. Ölüm gerçekleştikten sonra vücut şişmektedir. Ölümden sonra vücudun şişme sebebi bakterilerin vakit kaybetmeden bağırsak ve mideleri hedef alarak yoğun bir şekilde çalışmaları ve bu çalışmaya bağlı olarak hızla gaz ortaya çıkmasıdır. Bu çalışmanın sonunda ortaya çıkan gaz özellikle karın bölgesinde şişmeye neden olmaktadır. Ayrıca bunlara bağlı olarak derinin üstü ölümden sonra yanık gibi su toplamakta ve cesette sülfür birikmeye başladığı için ten rengi siyaha ve kül rengini almaya başlayacaktır
Ölümden sonra cesetlerde tırnakların uzamaya devam ettiği düşünülse de bu doğru değildir. Cesette ölüme bağlı olarak gerçekleşen fizyolojik olaylarla deri çekildiği ve çürüme meydana geldiği için tırnaklar daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmaktadır. Yani tırnaklar uzuyor gibi gözükse de bu doğru değildir. Ölümden sonra vücutta tırnak uzaması olmadığı gibi saç uzaması da olmamaktadır. Saçın uzadığının düşünülmesi yine tırnaklardaki olaylar gibidir. İslam dinine göre de ölümden sonraki kırkıncı gün özel bir anlam teşkil etmektedir.
Bu halk arasında kırkı çıkmak olarak tabir edilmektedir. Kırkı çıkmak; kasların kemiklerden sıyrılma zamanının ölümden sonraki kırkıncı güne denk gelmesiyle alakalıdır. İnanca göre kaslar kemiklerden ayrılırken azap hissedildiği düşünülmekte ve azabın azalması için de ölünün hayrına yemek verilmektedir. Vücut ölüp toprak altına girdikten sonra takım çalışması olarak düşünebileceğimiz bir çalışma başlamaktadır. Bakteriler vücudu içten yok etmek için başlangıçta organları hedef alırken, et sineği adı verilen hayvan da cesedin burnuna ve göze larva bırakmaktadır. Et sinekleri vücutta yiyecekleri her şey bitene kadar ortamdan ayrılmamakta ve yiyecekleri bittiğinde ise orada ölmektedirler. Ölü et sineklerinin yenmesi için de başka böcekler geleceği için bu olayın takım çalışması olarak adlandırılması yanlış olmayacaktır. Öldükten sonra bile beden çok meşakatli bir yoldan geçecektir.
0 yorum:
Yorum Gönder